Иновативен метод за превенция на сърдечна недостатъчност

Иновативен метод за превенция на сърдечна недостатъчност

В УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“ се извърши нова иновативна процедура, която предпазва сърцето от развитието на сърдечна недостатъчност.

Специализиран екип, начело с проф. д-р Светослав Йовев, завеждащ Отделение по кардиостимулация и електрофизиология в столичната болница, извършват благоприятно три манипулации.

В резултат, трима пациенти успешно преминават през интервенция, която стимулира лявото бедро на сърдечния орган и така предотвратява развитието на сърдечна недостатъчност. За целта се използва специален 3D интродюсер, чрез който се въвежда електрод с активна фиксация на преградата на сърцето (септум). Под електрофизиологичен контрол се поставя лявото бедро на проводната система на сърцето.

Методът е напълно физиологичен и е алтернатива на позната ни досега стимулация на дясната камера. Предимствата му се крият в това, че електродът стимулира директно проводната система на сърцето. Интервенцията е рутинна, както поставянето на стандартен пейсмейкър. Разликата е в специфичното място на имплементиране и електрофизиологиния контрол на бедрото.

Процедурата се покрива на 100% от НЗОК и е подходяща за прилагане в голям процент от пациентите.

Сподели:

Прочетете още