Защо Цитонамазка е важна за женското здраве?

Защо Цитонамазка е важна за женското здраве?

Едно от най-значимите постижения в света на гинекологията е разработването на Цитонамазка – едно от най-важните изследвания за женското здраве и благополучие, което се отнася до откриване на рак на шийката на матката.

Значимостта на това изследване и необходимостта от редовна профилактика, се подчертават от факта, че в световен мащаб, над 500 000 жени биват диагностицирани с рак на шийката на матката годишно. Тревожната статистика се допълва от това,  че над 300 000 от тях губят битката с коварното заболяване.

Какво е Цитонамазка (PAP тест)?

Цитонамазка е медицинско изследване за жени, с което се проследява здравето на маточната шийка. Нарича се още PAP тест и се използва за откриване на предракови и ракови клетки в изследваната област, както и различни видове инфекции, вируси и болести, предавани по полов път.

Цитонамазка е част от редовните женски консултации при гинеколог. Обикновено се извършва на определени периоди от време, поне веднъж на 3 години, при нормални резултати.

Какво е Цитонамазка

Защо PAP тестът важен за женското здраве?

PAP тестът е сред основните изследвания, които всички жени трябва да правят редовно. Цитонамазка е важен инструмент за цялостната профилактика на женското здраве, поради реди причини.

  • Ранна диагностика – PAP тестът може да послужи за ранното откриване на тревожни промени в клетки на маточната шийка, които могат да доведат до сериозни заболявания и последствия. Това намалява риска от развитие на рак и подобрява шансовете за успешно лечение.
  • Профилактика – Цитоманазка предпазва жените не само от развитие на рак, но и проследява за наличие на предракови аномалии и други проблеми, като инфекции, вируси и болести, предавани по полов път.
  • Подобряване на общото здравословно състояние – Изследването на шийката на матката допринася за осведомеността на жените и подобрява цялостното здравословно състояние на нежния пол. Намалява стреса и притеснението от развитие на животозастрашаващи заболявания.

Как протича изследването?

PAP тестът е безболезнено изследване, което отнема не повече от 10 минути от редовния гинекологичен преглед.

За Цитонамазка се взима проба – секрет от шийката на матката, със специален инструмент, наречен разширител. С него гинекологът разтваря влагалището на жената, а пробата взема с помощта на малка четка или тампон.

Получената проба се съхранява с специализиран съд до нейното изследване. Анализът на секрета от маточната шийка може да отнеме около 1-2 седмици.

Как протича Цитонамазка

Подготовка за PAP тест

PAP тестът не изисква специализирана подготовка, но гинеколозите препоръчват жените да следват няколко стъпки непосредствено преди изследването, за да се гарантират по-точни и надеждни резултати.

Препоръчително е Цитонамазка да се извърши от 10-ти до 20ти ден от началото на месечната менструация. Лекарите съветват поне 2 дни преди вземането на пробата, жените да избягват сексуална активност, вагинални душове, лекарства и кремове. Тъй като има вероятност да се нарушат получените стойности.

При възникване на притеснения и въпроси, задължително всяка пациентка трябва да се посъветва със своя личен лекар или гинеколог.

Кога се прави Цитонамазка?

Цитонамазка има за цел да провери здравето на маточната шийка и да открие ранни анормални промени в клетките, предракови и ракови състояния.

PAP тестът е задължително изследване за всички сексуално активни жени. Препоръчително е първата Цитонамазка да се извърши след 21-годишна възраст, като след това от дамите се изисква да се изследват на всеки 3 години. Гинеколозите могат да посъветват провеждане на теста и на по-малък период от време, при получаване на притеснителни или неясни резултати.

Цитонамазка може да се извърши и по време на бременност, по преценка на лекаря.

Кога се прави Цитонамазка

Резултати от PAP тест

Цитонамазка дава важна информация за състоянието на шийката на матката. Изследването помага за откриването на раково и предраково образования, но и осведомява за налични възпалителни процеси, гъбични или вирусни инфекции и болести, предавани по полов път, включително Човешки Папиломен Вирус.

Получените резултати могат да бъдат интерпретирани като нормални клетки, наличие на възпаление, регенеративни промени, ранни или сериозни предракови промени и карицном.

Медицинските специалисти залагат на класификация на резултатите в различни групи.  В Българското здравеопазване се използва системата PAP, която разделя данните по следния начин:

  • PAP 1 – При пациентите в група PAP 1 няма възпалителни изменения в областта, а резултатите са в нормални граници.
  • PAP 2 – Жените в PAP 2 група могат да страдат от възпаление на шийката на матката. Може да се наблюдава и доброкачествено изменение в клетките. Клетъчните промени могат да са резултат от инфекции, облъчване и други неблагоприятни фактори.
  • PAP 3 – Резултатите, попаднали в PAP група 3 се считат за неясни или съмнителни, т.е. откритите промени НЕ могат да бъдат класифицирани като доброкачествени и злокачествени.
  • PAP 3-А група показа наличие на тежко възпаление или дегенеративно изменение на тъканта, но може да няма наличие на ракови клетки.
  • PAP 3-B група се отнася до умерена дисплазия, при която може да се наблюдава високо увреждане на тъканта в маточната шийка. Наличните изменения на клетките могат да се развият до раково състояние.
  • PAP 4 – Пациентките в група PAP 4 страдат от тежка дисплазия с висока степен на увреждане на тъканта. Може да има налични единични ракови клетки в шийката на матката.
  • PAP 5 – Най-сериозни и притеснителни са резултатите, класифицирани в PAP група 5. Жените, попаднали в тази класификация, са застрашени от инвазивен карцином, т.е. могат да бъдат открити голямо количество ракови клетки в областта.

Резултатите от Цитонамазка НЕ са диагноза за рак на маточната шийка. PAP тестът помага за откриването на ракови или предракови клетки, но след това се назначават допълнителни изследвания за потвърждаване на диагнозата и лечение на инфекциите.

Допълнителни прегледи и изследвания

След получаване на съмнителни, неясни или притеснителни резултати от Цитонамазка, лекарите могат да препоръчат провеждане на допълнителни изследвания и прегледи, за изясняване на получените сведения. 
 
  • Колпоскопия е лека и неинвазивна процедура, която се използва за обстойното и детайлно оглеждане на маточната шийка, влагалището и гениталиите. Целта е откриване на анормални клетки и изменения в областта. Прегледът се извършва посредством Колпоскоп – специализиран медицински уред с оптична леща.
Колпоскопия
  • Биопсия е изследване, което се извършва при откриване на анормални промени на тъканта. То служи за изясняване на вида изменения, чрез вземане на клетки за допълнителен анализ в лаборатория.
  • Тест за Човешки Папилома Вирус (HPV) служи за потвърждаване на инфекцията HPV, чрез анализ на проба от пациентката. Назначава се при получаване на притеснителни резултати с изменения на клетките. Човешкият Папилома Вирус е болест, предавана по полов път, която често може да премине без симптоми и може да повиши риска от развитие на рак на шийката на матката.

Много често, при неясни резултати, гинеколозите препоръчват провеждане на допълнително изследване Цитонамазка, с което повторно и по-задълбочено да се тестват клетките на пациентката.

Лечение след Цитонамазка

Лечението след PAP тест зависи от получените резултати и откритите изменения в шийката на матката.

В по-леките случаи може да се изисква само наблюдение и по-чести профилактични повторни изследвания или да се назначи медикаментозно лечение.

При откриване не сериозни аномалии, предракови и ракови състояния, могат да се препоръчат различни процедури за лечение. Основните линии на лекуване са чрез унищожаване и отстраняване на увредената тъкан.

Унищожаване на повредени клетки се назначава при по-леки изменения. Този метод на лечение може да се изрази в изгаряне на въпросната тъкан.

Отстраняване на клетки се препоръчва при по-сериозни изменения, тежки случаи и неясни резултати. Обикновено се използват различни способи за премахване на тъканта.  

  • LEEP конизация е процедура за лечение, която се използва при наличие на сериозни проблеми и съмнения за предраково състояние. LEEP има за цел да предотврати развитието на рак на маточната шийка като с тънък метален уред се премахва малка част от областта чрез електрически ток.
  • При Електроконизация отново се използва електричество като чрез електронож се изрязва по-голяма част от шийката на матката, обикновено под формата на конус.
  • Отстраняване на тъкан със скалпел е метод за лечение, който се извършва под въздействието на анестезия, тъй като това е малко по-голяма и сериозна операция.
Лечение след Цитонамазка

Цитонамазка е важно гинекологично изследване за всички жени, както в репродуктивна възраст, така и след нея. PAP тестът служи за ранното откриване на инфекции, вируси и изменения в клетките и играе ключова роля в предотвратяването на развитието на рак на шийката на марката.

Цитонамазка има огромно значение за общото женско здраве и благополучие, затова е задължително за всяка жена да преминава през теста по време на гинекологичните консултации, според препоръките на личния лекар и гинеколог.

Сподели:

Прочетете още