Как да се подготвим за фетална морфология?

Как да се подготвим за фетална морфология?

Феталната морфология е едно от най-важните изследвания, отнасящи се до състоянието на плода. Това изследване е препоръчително за всяка бременна жена, защото бременността носи рискове както за плода, така и за майката. Бъдещите майки знаят за значението на феталната морфология и нейното качествено извършване. Но голяма част от тях намират изследването за притеснително и не знаят как да се подготвят за него.

Какво представлява фетална морфология?

Фетална морфология е високоспециализирано ултразвуково изследване на основните, жизненоважни органи и системи на вашето бебе. Изследването служи за проследяване на развитието на плода по време на цялата бременност. Целта на феталната морфология е да оцени анатомията на плода. Тя служи за измерване на риска от появата на различни аномалии. Проследява състоянието на матката, плацентата, околоплодните води и пъпната връв. Феталната морфология дава сведения и за растежа, развитието и размерите на плода.

Колко пъти се прави фетална морфология?

Тъй като феталната морфология е изключително важна за бебето, специалистите препоръчват тя да бъде изпълнена три пъти по време на бременността – по веднъж във всеки един триместър. 

Най-обстойната фетална морфология се извършва по време на втория триместър, препоръчително в периода между 18-та и 23-та г.с. Това е най-подробния преглед на плода от този тип. Тук специалистите оглеждат главичката на бебето, мозъка, лицето, черепните кости. След това преминават към шията, гръбначния стълб, гръдния кош и сърцето. Също така наблюдават храносмилателния тракт, отделителната система и половите органи. Последно, но не на последно място, специалистите по фетална морфология оглеждат и оценяват плацентата, околоплодните води, пъпната връв и кръвоносните съдове в нея. Прави се скрининг за предтерминно раждане или спонтанен аборт. 

Ранна феталната морфология в периода от 11-та и 13-та гестационна седмица се нарича ранна. Тя се комбинира с ранен биохимичен скрининг и служи за оценяване на риска от аномалии на плода (напр. Синдорм на Даун), които могат да доведат до контролирано прекъсване на бременността от наблюдаващия лекар. 

Късната фетална морфология се извършва през третия, последен триместър от бременността – от 18-та г.с. до раждането на бебето. Късна фетална морфология служи за откриването на някои дребни и редки аномалии при растежа на плода. Помага за проследяване на състоянието на околоплодните води и плацентата, както и за оценяване на развитието и растежа на плода. При извършване на изследването може да се открие евентуална анемия или недостиг на кислород до плода.

Как се провежда изследването?

Феталната морфология се провежда при празен пикочен мехур. Има два начина за извършване на изследването – през корема (трансабдоминално) и през влагалището (трансвагинално) за по-трудно достъпните места.

Какво трябва да знаем преди фетална морфология?

Феталната морфология дава оценка на риска от аномалии, но тя не дава точна диагноза. Обикновено пациентите се разделят на високорискови и нискорискови.
При нискорисковите не се насрочват допълнителни изследвания, а се продължава с редовните посещения на женските консултации.
Високорисковите пациенти трябва задължително да се подложат на допълнителни изследвания, които да дадат по-точен резултат. Тези изследвания биват инвазивни и неинвазивни.

Инвазивните изследвания са по-опасни и могат да предизвикат спонтанен аборт. Неинвазивните изследвания се наричат още Неинвазивни пренатални тестове. Те са безопасни и имат висока чувствителност на резултатите. Те служат за диагностицирането на Синдорм на Даун, Патау и Едуардс.

Какво да предвидим преди фетална мнорфология?

Феталната морфология дава информация за анатомията на плода. Затова преди преглед, трябва да се вземат под внимание следните фактори:

• Наличието на наследствени заболявания в семейството;
• Страдането от минали по-сериозни заболявания;
• Провеждани предишни операции, особено при злокачествени заболявания;
• Ин витро бременност;

Сподели:

Прочетете още