Съвети за мъжко полово здраве

Съвети за мъжко полово здраве

Знаете ли, че около 40% от проблемите при зачеване при младите двойки се дължат на мъжа, а не на жената? Представителите на мъжкия пол в България често си мислят, че са застраховани от проблеми при зачеване на дете, но винаги е добре да се предприемат превантивни мерки за да имате най-голяма възможност за създаване на здраво поколение. Ето и няколко полезни и лесни съвета за запазване на мъжко полово здраве.

1. Намалете цигарите и алкохола

Изненадващо или не, прекаленото пушени и консумация на алкохол намалява шансовете за забременяване. При мъжете, проучвания показват, че тежко пушене (над 20 цигари на ден) значително намалява броя на произведените сперматозоиди от организма. Както знаете, броя на сперматозоидите е ключов за оплождане на женската яйцеклетка. Колкото повече сперматозоиди произведе мъжа, толкова по-висок е шанса за зачеване.

Приемането на алкохол, от друга страна, рефлектира върху качеството на сперматозоидите. Данните от проучвания сочат, че при мъже, пиещи повече от 15,4 грама на ден алкохол се наблюдава качествено изменение на сперматозоидите.

Дори при хора с репродуктивни проблеми, ин витро лекарите съветват първо да се спре алкохола и цигарите, преди да се премине към интервенция.

2. Изследвайте се. Направете спермограма.

Спермограма или спермален анализ предоставя информация за броя и качеството на сперматозоидите в мъжкия организъм. Уверете себе си и партньора, че всичко с вас е наред и че сте напълно способен за създаване на поколението. Понякога репродуктивните проблеми са наследствени или възникват от неочаквани обстоятелства, затова е важно да се подложите да изследване за ваша сигурност. Преди изследването трябва за 1-2 седмици да избягвате посещения на сауна, горещи вани, злоупотреба с алкохол и лекарствени средства, тежки психически и физически натоварвания. Също така е добре поне 3 до 5 дни преди спермограмата да се въздържате от полови действия.

3. Използвайте предпазни средства по време на секс

Много трябва да се пазите от болести, които се предават по сексуален път. Всички специалисти съветват мъжете да използват предпазни средства, особено когато не сте запознат с медицинското състояния на вашия партньор. Едно малко усилие от ваша страна може да предотврати цял живот съжаление. Също така бъдете сигурни, че сте ваксинирани от хепатит А и хепатит Б.

4. Какво да правим при наличие на репродуктивни проблеми?

Инфертилитета при мъжете не е нещо срамно. Хиляди представители на „силния“ пол страдат от такива проблеми. Ин витро процедурите са създадени да решат точно този проблем. Не отлагайте, а направете първата крачка и се свържете със специалист, който ще Ви окаже съдействие да преминете през тези тежки предизвикателства.

Сподели:

Прочетете още